WordPress updates

Het updaten van WordPress is een belangrijk onderdeel van het beheren van jouw eigen WordPress site. In sommige gevallen is het een kwestie van klikken op de update knop, alles wordt ge-update en, het belangrijkste, alles werkt nog. Helaas is dit niet altijd het geval. Waarom het zo belangrijk is om je WordPress site up-to-date te houden en waar je goed op moet letten bij het updaten zullen wij in dit bericht duidelijk maken.

happy-wordpress

Waarom is het updaten belangrijk?

You_Have_Been_Hacked!WordPress is één van de (zo niet DÉ) bekendste open-source Content Management Systemen (CMS). Dit betekent helaas ook dat het daardoor een belangrijk doelwit is voor hackers. Doordat zoveel mensen WordPress gebruiken, is het interessant voor hackers om deze sites te hacken. Er worden geregeld lekken in WordPress sites ontdekt, waardoor de sites gehackt kunnen worden. Betekent dit dat WordPress niet veilig is? Ja en nee. Het probleem zit hem vooral in het aantal gebruikers van WordPress. Door de populariteit is WordPress een voornaam doelwit van hackers. Een site die helemaal vanaf de grond is opgebouwd speciaal voor jou kan zo lek als een mandje zijn, maar nooit worden gehackt. Er is ook maar één website die zo gebouwd is als de jouwe, waardoor hackers eerst maar eens die website, en dan ook nog de lekken, moeten vinden. Bij WordPress is dat anders. Elke WordPress site maakt gebruikt van dezelfde ‘basis’ code. Als daar een lek in wordt ontdekt, kan elke website met die WordPress versie worden gehackt. Er zijn dan meteen miljoenen websites kwetsbaar voor hackers.

Gelukkig zit er een heel team bij WordPress die zich, enkel en alleen, richt op de beveiliging van WordPress. Zodra er een lek is geconstateerd kan deze binnen een dag worden gedicht. Het is dan echter wel zaak dat mensen met een WordPress site de nieuwste code, waarin het lek is gedicht, overnemen op hun website. Dit kan simpel door middel van het updaten van de WordPress site.

Hetzelfde geldt voor de plugins en thema’s die gebruikt worden binnen een WordPress site. Ook hier worden lekken in ontdekt, en gedicht, en ook deze dienen regelmatig ge-update te worden.

Waar op te letten bij het updaten?

Zoals eerder vermeld is het updaten in sommige gevallen een kwestie van drukken op de update knop en klaar. Toch komen er wel een aantal dingen bij kijken als je jouw website wil updaten. Elke website is anders en elke website heeft zo zijn uitzonderingen, waardoor het niet altijd een kwestie is van drukken op de update knop en klaar.

Afhankelijkheid van plugins/thema

Soms is het geval dat er plugins of thema’s gebaseerd zijn op andere plugins of thema’s. Het is dan belangrijk om te weten of de nieuwe versie van de plugin of het thema nog wel werkt met de versie van de plugin of het thema waar het mee ‘samen’ werkt. Dit geldt bijvoorbeeld voor WooCommerce. WooCommerce is de grootste e-commerce plugin voor WordPress. Toch is WooCommerce voor veel mensen niet helemaal compleet en worden er vaak nog plugins geïnstalleerd die WooCommerce uitbreiden. Zodra WooCommerce met een update komt, zal er dus goed gekeken moeten worden of alle plugins die hier mee samenwerken wel werken met die nieuwe update.

Uitbreidingen/aanpassingen van plugin/thema code

Het kan voorkomen dat er aanpassingen in een plugin of thema gedaan zijn om ervoor te zorgen dat jouw website werkt zoals je wil. Soms doet een plugin of thema niet precies wat jij wil en zal je deze moeten aanpassen. Op het moment dat je deze plugin of dat thema update, ben je al je aanpassingen kwijt. Pas daarom nooit code in een plugin/thema aan of documenteer dit heel goed en gebruik een plugin om updates voor deze plugins/thema’s uit te schakelen, zoals Easy Updates Manager. Voor een thema is het ook altijd verstandig om gebruik te maken van een Child Theme en hier alle aanpassingen te doen.

backupbackup_keybord

 

Maak een back-up

Maak altijd eerst een back-up voordat je begint aan het updaten van je WordPress site. Er zijn een aantal plugins die je hiermee kunnen helpen. Door een back-up te maken kun je altijd terug naar je ‘oude’ website als je ‘nieuwe’ ge-update website niet meer naar behoren werkt.

Wil je meer weten over hoe wij jouw WordPress website kunnen updaten of hoe je dat eventueel zelf zou kunnen doen? Neem dan contact met ons

 

25 feb 2016

DEEL